Berguv Falk Kungsörn Sparvhök Påfågel

 

Till KS Data

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Berguven   Upp
Berguven är Europas största uggla. Den är 65-70 cm lång, gulbrun med mörka streck och örontofsar. I Sverige häckar den numera sällsynt över hela landet. Den är fridlyst sedan 1950. Projekt berguv inleddes på 1960-talet med syfte att rädda stammen. 
Upp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Falken   Upp
Falken tillhör våra rovfåglar. Honan är oftast större än hanen. De är skickliga flygare som oftast fångar bytet i luften.
Upp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kungsörnen   Upp
Kungsörnen tillhör våra rovfåglar. Mörkbrun med guldgul nyans på hjässan, spännvidd 190-225 cm.   Lever av marklevande smådjur men kan även ta nyfödda renkalvar. Då är tekniken sådan att de sätter sig på vajans rygg när de ser att hon är på gång att föda. Den häckar i Sverige främst i fjälltrakterna men beståndet har minskat kraftigt.
Upp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sparvhöken   Upp
Sparvhöken tillhör våra rovfåglar. Den är cirka 30 cm lång och jagar småfåglar och smågnagare. Den finns över hela landet.
Upp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Påfågeln   Upp
Påfågeln härstammar från Indien. Den finns tam i många länder. Den blågrönskimrande tuppen har en extra fjäderskrud i form av långa stjärttäckare, som har färgrika ögonfläckar och kan fällas upp som en solfjäder.
Upp